Babka marchewkowa – składniki:
- 3 duże jajka
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 300 g marchewki (waga przed obraniem)
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- 80 g zmielonych migdałów
- 290 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, odłożyć.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić do powstania jasnej i puszystej piany jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Wlewać strużką olej, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Dodać startą marchewkę, świeżo otartą skórkę z pomarańczy i wymieszać szpatułką. Dodać zmielone migdały, następnie do misy miksera przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę o pojemności około 2,1 litra wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną, nadmiar mąki strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę i wystudzić do końca. Polukrować i posypać płatkami migdałów.
Dodatkowo:
- płatki migdałów do posypania
Lukier pomarańczowy:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Składniki połączyć, rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać soku z pomarańczy. Jeśli zbyt rzadki – dosypać cukru pudru i ponownie rozetrzeć.
Babka marchewkowa dobrze się przechowuje w temperaturze pokojowej, w pojemniku na ciasto, do 5 – 7 dni.
Smacznego :-).