coś

Ciasto migdałowo – cytrusowe

Ciasto_migdalowo_-_cytrusowe_2

Składniki na ciasto migdałowo – cytrusowe:

  • 200 g masła
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 dużych jajek
  • świeżo starta skórka z 4 mandarynek (klementynki)
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny
  • 280 g zmielonych migdałów
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Po kolei dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać świeżo otarte skórki z cytrusów i utrzeć.Do tak utartej masy dodać zmielone migdały, sól i przesiać mąkę pszenną. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

    Formę o średnicy 24 wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

    Ciasto migdałowo – cytrusowe piec w temperaturze 170°C przez około 50 – 60 minut. Sprawdzić patyczkiem – patyczek włożony do ciasta może być wilgotny, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.

    Wyjąć, jeszcze gorące ciasto nasączyć gorącym syropem cytrusowym. Wystudzić. Polać polewą czekoladową.

    Składniki na syrop cytrusowy:

    • świeżo wyciśnięty sok z 4 mandarynek (klementynki)
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 50 g cukru

    Pod koniec pieczenia się ciasta przygotować  syrop. W garnuszku połączyć sok z owoców cytrusowych (w sumie nie powinno być go więcej niż 120 ml) z cukrem. Zagotować do rozpuszczenia się cukru i zdjąć z palnika.

    Składniki na polewę czekoladową:

    • 90 g masła
    • 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
    • pół łyżki miodu

    Masło i miód rozpuścić w garnuszku na palniku. Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Odczekać 2 minuty i wymieszać do powstania gładkiej polewy czekoladowej. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.

    Smacznego :-).

Comments are closed.